Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
Την Κυριακή στις 15:00 καλούμε σε εκδήλωση με προβολές, μουσική, φαγητό,συζητήσεις.
Με τη στήριξη σχολείων της περιοχής, τοπικών φορέων και αντιρατσιστικών οργανώσεων.
Η διαφορετικότητα μας ενώνει.

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Επίσκεψη στην Ακρόπολη

Την Κυριακή 14 Μαρτίου επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη όπως το είχαμε προγραμματίσει. Είχαμε αφιερώσει το προηγούμενο μάθημα σε μια εισαγωγή Ιστορίας και Μυθολογίας. Πολλοί απο τους μαθητές δεν ήξεραν τίποτε για την αρχαία Ελλάδα και τους θεούς της, μερικοί ωστόσο είχαν ήδη επισκεφτεί την Ακρόπολη.
Έκανε κρύο, αλλά το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο που δεν καταφέραμε να μείνουμε λιγότερο απο δυο ώρες επάνω, κι άλλες δυο στο πήγαινέλα. Εξηγούσαμε, ξεναγούσαμε, και νοιώσαμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά να μεταμορφώνουμε με τόσο απλό τρόπο τους μετανάστες, συνήθως περιθωριακούς, ακόμα και κατατρεγμένους απο την ελληνική κοινωνία, σε τουρίστες, ανθρώπους που έχουν δικαίωμα να γνωρίσουν τον τόπο που μένουν, να τον επισκεφτούν και να τον απολαύσουν

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Συζητήσεις για τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την ιδιότητα του πολίτη

Δευτέρα 1 Μαρτίου στις 12.30 το πρωί έγινε στον ΙΑΝΟ συζήτηση με θέμα "Οι μετανάστες δηλώνουν το παρών με την απουσία τους", σχετικά με την οργάνωση της συμβολικής αποχής απο κατανάλωση που σε όλη την Ευρώπη, με τίτλο "24 ώρες χωρίς εμάς" προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στη θετική συμβολή των μεταναστών.
Μίλησε η δασκάλα Στέλλα Πρωτονοταρίου, ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, ο τραγουδιστής, γιος μεταναστών Mc Yinca, ο διευθυντής του περιοδικου
'διαβατήριο" Βασίλης Χρονόπουλος, ο Νίκος Φίλης, διευθυντής της Αυγής, ο Αλέκος Χρυσόπουλος, πρώτος έλληνας βουλευτής στη Σουηδία, η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ και ο γγ. μετανάστευσης στο υπουργείο Εσωτερικών Ανδρεας Τάκης.
Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Άγκο που πρωτοστάτησε στην οργάνωση της μέρας αυτής χωρίς κατανάλωση, μια ιδέα που ξεκίνησε απο τη Γαλλία και έγινε προσπάθεια να διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη. Σϊγουρα δεν διαδόθηκε σε μεγάλη κλίμακα, αλλά κάπως κινήθηκε κυρίως μέσω διαδικτύου.
Οι εισηγήσεις ήταν ενδιαφέρουσες και πολύ χρήσιμες. Θα αναζητήσω το περιεχόμενο στο διαδίκτυο για μπει συνδεσμος, προς το παρόν παραθέτω το σύνδεσμο για τις εισηγήσεις μιας προηγούμενης ημερίδας με θέμα τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την ιδιότητα του πολίτη, που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Στοά του βιβλίου. Την είχε οργανώσει το περιοδικό Ιστορείν και τα πρακτικά βρίσκονται στο σάιτ του:
http://historein-historein.blogspot.com/