Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Συζητήσεις για τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την ιδιότητα του πολίτη

Δευτέρα 1 Μαρτίου στις 12.30 το πρωί έγινε στον ΙΑΝΟ συζήτηση με θέμα "Οι μετανάστες δηλώνουν το παρών με την απουσία τους", σχετικά με την οργάνωση της συμβολικής αποχής απο κατανάλωση που σε όλη την Ευρώπη, με τίτλο "24 ώρες χωρίς εμάς" προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στη θετική συμβολή των μεταναστών.
Μίλησε η δασκάλα Στέλλα Πρωτονοταρίου, ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, ο τραγουδιστής, γιος μεταναστών Mc Yinca, ο διευθυντής του περιοδικου
'διαβατήριο" Βασίλης Χρονόπουλος, ο Νίκος Φίλης, διευθυντής της Αυγής, ο Αλέκος Χρυσόπουλος, πρώτος έλληνας βουλευτής στη Σουηδία, η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ και ο γγ. μετανάστευσης στο υπουργείο Εσωτερικών Ανδρεας Τάκης.
Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Άγκο που πρωτοστάτησε στην οργάνωση της μέρας αυτής χωρίς κατανάλωση, μια ιδέα που ξεκίνησε απο τη Γαλλία και έγινε προσπάθεια να διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη. Σϊγουρα δεν διαδόθηκε σε μεγάλη κλίμακα, αλλά κάπως κινήθηκε κυρίως μέσω διαδικτύου.
Οι εισηγήσεις ήταν ενδιαφέρουσες και πολύ χρήσιμες. Θα αναζητήσω το περιεχόμενο στο διαδίκτυο για μπει συνδεσμος, προς το παρόν παραθέτω το σύνδεσμο για τις εισηγήσεις μιας προηγούμενης ημερίδας με θέμα τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την ιδιότητα του πολίτη, που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Στοά του βιβλίου. Την είχε οργανώσει το περιοδικό Ιστορείν και τα πρακτικά βρίσκονται στο σάιτ του:
http://historein-historein.blogspot.com/

2 σχόλια:

  1. Στην ΑΘήνα έρχονται κάθε χρόνο μερικά εκατομμύρια τουρίστες και ανεβαίνουν στην Ακρόπολη. Κάποιοι ταξιδεύουν απο την άκρη του κόσμου. Κι αυτή η επίσκεψη με τους μετανάστες ήταν ένα τέτοιο μακρινό ταξίδι, κατά κάποιον τρόπο. Νομίζω ότι μια τέτοια επίσκεψη σε ένα τόσο κοντινό μνημείο διανύει χιλιόμετρα νοερά απόστασης ταξικής, είναι ένα μεγάλο ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε μέρα ταξιδεύουν στην Ελλάδα εκατομμύρια τουρίστες για να δουν την ΑΚρόπολη, όμως συχνά οι μετανάστες που ζουν εδώ δεν την επισκέπτοναι ποτέ. Αυτή η επίσκεψη σε ένα τόσο κοντινό μνημείο διένυσε νοερά χιλιόμετρα ταξικής απόστασης, ήταν ένα μεγάλο ταξίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή