Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2010

Πως ξεκινήσαμε...

Εκεί γύρω στον Απρίλη του 2008, ένα απόγευμα Τετάρτης στην Αγορά της Κυψέλης, μία παρέα 6 - 7 ατόμων συναντηθήκαμε και αρχίσαμε να συζητάμε για τους νέους κατοίκους της πόλης μας, τους μετανάστες. Μιλήσαμε για το χρώμα και τη χαρά που δώσανε οι άνθρωποι αυτοί και τα παιδιά τους στις πλατείες με τα γέλια και τα παιχνίδια τους. Μιλήσαμε για τον φόβο. Τον φόβο τον δικό μας προς τους νέους κατοίκους αλλά και τον φόβο αυτών προς εμάς. Ίσως μερικοί να θυμηθήκαμε ιστορίες συγγενών και φίλων από τα ξένα… Θελήσαμε να βρούμε ένα μέσο επικοινωνίας με τους μετανάστες που ζουν στη γειτονιά μας, να γνωριστούμε σε ένα πεδίο έξω από τις σχέσεις εκμετάλλευσης. Και είπαμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Έτσι αρχίσαμε το σχολείο. Το Ανοικτό Σχολείο της Αγοράς της Κυψέλης.
Στην αρχή με ένα τμήμα. Σύντομα έγινε και δεύτερο και τρίτο. Η αμφιβολία, η αγωνία και οι συζητήσεις για το πως θα προχωρήσουν έδιναν και έπαιρναν μεταξύ της ομάδας, όλο και περισσότερο καθώς δενόντουσαν οι δάσκαλοι με τους μαθητές και οι μαθητές με τους δασκάλους.
Η πρώτη σχολική περίοδος τελείωσε με το καλοκαιρινό κλείσιμο της Αγοράς. Το νέο ραντεβού δόθηκε για τον Σεπτέμβριο για την οργάνωση των νέων τάξεων και του χώρου. Η παρέα μεγάλωσε, νέες ιδέες έπεσαν στο τραπέζι, ο χώρος των μαθημάτων βάφτηκε και καθαρίστηκε. Την 1η Οκτωβρίου, 75 περίπου άτομα από όλον τον κόσμο γράφτηκαν στα 6 νέα τμήματα. Ανάμεσα σε αυτούς και οι παλιοί μαθητές, φέρνοντας τρίγωνα Θεσσαλονίκης για κέρασμα.
Φέτος είναι ο τρίτος χρόνος λειτουργίας του σχολείου. Η ομάδα μας μεγάλωσε, διαμορφώθηκαν και άλλες αίθουσες. Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με 18 τμήματα, αρχαρίων και προχωρημένων. Φιλοδοξία μας είναι να βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνάμεων μας στην επίλυση προβλημάτων που προκαλεί η άγνοια της ελληνικής γλώσσας. Παράλληλα, όταν μας ζητούν, παρέχουμε πληροφορίες σχετικές με την εύρεση νομικής βοήθειας, τα δικαιώματα, τις ιατρικές υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν οι μετανάστες, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που είναι τόσο πολύπλοκη υπόθεση ακόμα και για τους Έλληνες κτλ.

Τα τμήματα ελληνικής γλώσσας λειτουργούν Δευτέρα έως Παρασκευή, 20:00 - 22:00 μ.μ. στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου