Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Δημιουργώντας τάξεις

Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που λειτουργεί το σχολείο μας. Τα μαθήματα γίνονται σε παλιά μαγαζιά της Δημοτικής Αγοράς που διαμορφώσαμε σε αίθουσες διδασκαλίας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκε να φτιαχτεί ένα συνεργείο κάθε φορά, από εμάς τους ίδιους. Πρώτα καθαρίσαμε και πετάξαμε άχρηστα και σκουπίδια. Εν συνεχεία βάψαμε τους χώρους. Όχι όπως- όπως, αλλά βάσει σχεδίου και άποψης, γιατί η ομάδα διαθέτει και εικαστικούς καλλιτέχνες. Έτσι η κάθε τάξη έχει και μια πρόταση διακοσμητική στους τοίχους της, με τα μέσα που διαθέτουμε φυσικά. Γιατί μην ξεχνάμε ότι όλα γίνονται με προσωπική εργασία και με έξοδα δικά μας.

Ωστόσο τα συνεργεία βαφής και διαμόρφωσης ήταν πάρα πολύ χρήσιμα για την καλύτερη γνωριμία μεταξύ μας και την οργάνωσή. Η συντροφική χειρωνακτική δουλειά με αφιλοκερδή στόχο είναι θαυμάσια ευκαιρία επικοινωνίας για τους συμμετέχοντες.

Υπάρχουν λοιπόν τρεις αίθουσες αυτή τη στιγμή που μπορούμε να χρησιμοποιούμε για μαθήματα κι άλλη μία όπου στεγάζεται η Δανειστική Βιβλιοθήκη της Αγοράς και τη χρησιμοποιούμε ευκαιριακά κι εμείς. Το κτιριακό περιβάλλον δεν είναι δηλαδή κάτι που χτίστηκε για να γίνει σχολείο, κάθε άλλο. Ωστόσο έχουμε καταφέρει να στήσουμε ένα σχολείο στην πρώην Αγορά. Αν το ονομάζαμε αυστηρά βάσει των ωρών διδασκαλίας θα έπρεπε ίσως να το πούμε Φροντιστήριο, ή Ινστιτούτο επειδή τα μαθήματα γίνονται βράδυ, αλλά προτιμήσαμε τον τίτλο Σχολείο επειδή διδάσκουμε κάτι τόσο βασικό και απαραίτητο όπως είναι η ελληνική γλώσσα. Και στο χώρο αυτό που δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε κάνουμε –πάντα με ταπεινά μέσα, είπαμε- μια πρόταση χρήσης του που ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα δώσει ιδέες και για άλλες τέτοιες προσπάθειες, να ζωντανέψουν εγκαταλειμμένα κτίρια και να μπορέσουν μέσα σε αυτά να έρθουν σε επαφή οι κάτοικοι μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου